Genital Siğil Kondilom

Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir. Genital siğiller nemli bölgelerde sıklıkla görülür. Neredeyse tüm cinsel olarak aktif insanlar, hayatlarının bir noktasında genital siğillere neden olan virüs olan en az bir tür insan papilloma virüsü (HPV) ile enfekte olurlar. 

Genital siğiller genital bölgenin nemli dokularını etkiler. Küçük, ten rengi yumrular gibi görünebilirler veya karnabahar benzeri bir görünüme sahip olabilirler. Çoğu durumda, siğiller görülemeyecek kadar küçüktür. Bazen mercimek boyutunda bazende para büyüklüğünde lezyonlar içerir. Genital HPV’nin bazı türleri genital siğillere, bazıları ise kansere neden olabilir. Aşılar, belirli genital HPV türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. 

  

Elektro-koter ile yakma işleminden 1 hafta sonrası, işlemden 3 ay sonra neredeyse hiç iz kalmaz.

 

Sebebi ve Etkeni Nedir? 

“Human Papilloma Virus (HPV)” adlı bir virüs bu hastalığın sebebidir. İnsan papilloma virüsü (HPV), papillomaviridae ailesinde bulunmaktadır. Papillomaviridae ailesinde 12 cins yer almaktadır. Bunlar alfa, beta, gamma, mu ve nu cinsleri ile bunların dışında kalan ve hayvan papilloma virüsleri oluşturan yedi cinsi içermektedir. Alfa papilloma cinsi, en büyük grup olup, bu grupta mukozayı enfekte eden tipler ile deride yaygın siğillere sebep olan kutanöz tipler yer almaktadır. Bu virüsler 50–55 nm çapında ve 200’den fazla HPV tipi tanımlanmıştır.  


HPV Genital Siğil Kondilom
Jilet Hattı Boyunca Yayılan Yayılmış Siğil

Jiletle yapılan traş hattı boyunca yayılır  

HPV Enfeksiyonunda Bulașma Nasıl Olur? 

İnsan papilloma virüsü birçok şekilde bulaşmaktadır; kontamine yüzeylerden, ciltteki lezyonlardan ve doğum kanalından bulaşmaktadır.  Ancak, en önemli bulaş şekli cinsel yolla bulaşmadır. Şiddetli enfeksiyonlar için, cinsel aktivite esnasında derideki aşınmalar veya hasarlarla hücrelere doğru HPV’nin ulaşmaktadır. Yapılan çalışmalarda seksüel aktif insanlarda %75’inde HPV varlığı bildirilmiştir. Ayrıca genital HPV enfeksiyonu geçiren bireylerin eşlerinde de %60-66 oranında ortalama 3 ay gibi bir süre sonrasında genital HPV lezyonları görülmektedir. 

  

HPV’nin cinsel ilişki olmaksızın bulaşabilir mi? 

Ayrıca, HPV’nin cinsel ilişki olmaksızın indirekt bulaş ile kontamine yüzeylerden (havlu v.s.) ve deriden deriye temasla da bulaşabileceği bilinmektedir. Nadir görülen bir durum olarak da, anneden bebeğe doğum kanalıyla fetal olabilen rekkürent solunum papillomatozis (recurrent 

respiratory papaillomatosis, RRP) bulaşı olabileceği rapor edilmiştir.  

  

Genital Siğil Tedavisi Nedir? 

 Genital siğiller yeni olabilir, tekrarlayabilir veya uzun yıllardır mevcut olabilir.  

Genital siğiller tedavisi isteğe bağlıdır. Genital siğiller için birçok iyi tedavi olmasına rağmen, elektrokoter tedavisi hala en iyi tedavidir. Çok bulaşıcı lezyonlerdır bununla birlikte, siğiller hoş olmayan ve/veya rahatsız edici olabileceğinden, tedavi edilmesi gerekir. 

Tedavinin amacı, görünen genital siğilleri ortadan kaldırmak ve rahatsız edici semptomları hafifletmek olmalıdır. 

 

Siğil tedavisi nasıl yapılır? 

Mevcut birkaç tedavi vardır ve hiçbir tedavi tüm insanlar veya tüm siğiller için ideal değildir. Tedavi seçimini etkileyebilecek faktörler arasında siğillerin boyutu, yeri ve sayısı, siğillerdeki değişiklikler, hasta tercihi, tedavi maliyeti, kolaylık, olası yan etkiler ve sağlık hizmeti sağlayıcısının uzmanlığı yer alır. 

Tüm tedavi seçenekleri, ağrı, olası yara izi ve masraf gibi bazı dezavantajlar içerir. Ek olarak, başlangıçta temizlenen siğillerin bazıları, bazı kişilerde tekrarlayabilir, bu da daha ileri tedavi için geri dönmek anlamına gelir. 

Cerrahi seçenekler şunları içerir: 

  

Elektrokoter: Bu prosedür, siğilleri yakmak için bir elektrik akımı kullanır ve genellikle kapsamlı ve tedavisi zor siğiller için kullanılır. İşlemden sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir. 

Cerrahi eksizyon: Doktorunuz siğilleri kesmek için özel aletler kullanabilir. Bu tedavi için lokal veya genel anesteziye ihtiyacınız olacak ve sonrasında ağrınız olabilir. 

Lazer tedavileri: Yoğun bir ışık huzmesi kullanan bu yaklaşım pahalı olabilir yan etkiler yara izi ve ağrıyı içerebilir. 

Sıvı nitrojen ile dondurma (kriyoterapi): Dondurma, siğilinizin etrafında bir kabarcığın oluşmasına neden olarak çalışır. Cildiniz iyileştikçe lezyonlar dökülür ve yeni cildin ortaya çıkmasına izin verir. Tedaviyi tekrarlamanız gerekebilir. Başlıca yan etkileri ağrı ve şişliktir. 

 Elektrokoterizasyon siğil ücret fiyat ne kadardır? 

Maliyetler ve olası faydaların yanı sıra herhangi bir yan etki de dahil olmak üzere tedavi hakkında bir açıklamayı kliniğimizin profesyonel ekibinden rica edin. 

HPV pozitif ne demek ne zaman pozitif olur? 

Lezyonla her temas olduktan sonra bulaşma riski onda birdir. Kuluçka süresinin birkaç hafta ile 8-9 ay kadar sürebildiği bildirilmektedir. Virüsün bazen yıllarca hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabildiği de bilinmektedir yani virüs vücuda girdiği noktadan derinin alt tabakalarına doğru ilerleyerek orada sessiz bir şekilde uzun yıllar boyunca kalabilir. 

HPV’nin geçtiğini nasıl anlarız? 

Çoğu HPV vakası doğru tedaviden sonra, bağışıklık sistemi savaşarak ve virüsü vücuttan attığından 1 ila 2 yıl içinde temizlenir. Bundan sonra virüs kaybolur ve diğer insanlara bulaşmaz. Aşırı durumlarda, HPV vücutta yıllarca hatta on yıllarca uykuda kalabilir. 2 yıl yeni lezyon çıkmazsa geçtiğini anlarız.  Ancak HPV kaybolmadığında genital siğiller ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.  

  

HPV temizlendiğinde geri gelebilir mi? 

Çoğu HPV vakası, bağışıklık sistemi savaşarak ve virüsü vücuttan attığından 1 ila 2 yıl içinde temizlenir. Bundan sonra virüs kaybolur ve diğer insanlara bulaşmaz. Aşırı durumlarda, HPV vücutta yıllarca hatta on yıllarca uykuda kalabilir. 

 

Eşimde HPV var bende yok eşimde HP varsa? 

  

Çiftler HPV olduğunu öğrendiğinde ilk düşündüğü şeyin partnerinin kendisini aldattığı olduğunu söyler. İnsanların yüzde 80’inde bulunan, cinsel yolla bulaşan human papilloma virüs (HPV) genelde bir utanç kaynağı olarak görülür. HPV çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşsa da genital bölgelerin veya ağızların birbirine sürtündüğü herhangi bir durumda da bulaşabilir bunu unutmayın. Kadınların yarısı, virüsün bulaşmasının ardından seksten soğuduklarını ve utandıklarını, yüzde 35’i HPV’nin ne olduğunu bilmediklerini, yüzde 60’ı da HPV’nin kanser anlamına geldiğini sandıklarını söylüyor. 

 

Partnerinizle HPV hakkında nasıl konuşulur? 

Teşhisiniz hakkında sorularınız varsa, eşinizin de bazı soruları olacaktır. Kliniğimizden profesyonel destek alabilirsiniz. 

Unutmayın: Yanlış bir şey yapmadınız. Teşhisiniz için özür dilemeye kalkışmayın. 

Doğru zamanda konuşun, Seçeneklerinizi keşfedin, Geleceğinizi tartışın. 

 

HPV virüsü kan testinde çıkar mı? 

Kan testi yapılmaz şüpheli durumlarda tanı için biyopsi ve histopatolojik inceleme yapılır. HPV kana geçmediğinden, kanda bu virüsü saptamak veya herhangi bir kan testiyle teşhis koymak mümkün değildir. 

 

HPV virüsü nasıl geçer? 

Tedavilerin ardından 2 yıl yeni lezyon çıkmazsa geçtiğini anlarız.   

 

HPV belirtileri nedir?  

Genital siğiller. Bunlar düz lezyonlar, küçük karnabahar benzeri yumrular veya küçük gövde benzeri çıkıntılar olarak görünür. Kadınlarda genital siğiller çoğunlukla vulvada görülür ancak anüs yakınında, servikste veya vajinada da oluşabilir. 

 Erkeklerde penis ve skrotumda veya anüs çevresinde genital siğiller görülür. Genital siğiller nadiren rahatsızlık veya ağrıya neden olur, ancak kaşınabilir veya hassas hissedebilirler. 

Vücut siğilleri siğiller kabarık şişlikler olarak görünür ve genellikle ellerde ve parmaklarda görülür. Çoğu durumda, yaygın siğiller sadece görüntü oluşturur, ancak aynı zamanda ağrılı veya yaralanma veya kanamaya karşı hassas olabilirler. 

HPV, genellikle herhangi bir belirti göstermeyen çok yaygın bir enfeksiyona neden olur; toplumun neredeyse %80’e yakınında herhangi bir HPV enfeksiyonu bulunur. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, bazı HPV türleri kansere neden olabilir. Aşı ile önleme bu nedenle çok önemlidir. 

 

HPV aşıları nelerdir? 

 HPV aşıları, insan papilloma virüsleri (HPV) ile enfeksiyona karşı koruma sağlar. HPV, 40’tan fazlası doğrudan cinsel temas yoluyla yayılan 200’den fazla ilişkili virüsün oluşturduğu bir gruptur. Bunların arasında, iki HPV tipi genital siğillere neden olur ve yaklaşık bir düzine HPV tipi, belirli kanser türlerine (servikal, anal, orofaringeal, penil, vulvar ve vajinal) neden olabilir. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde hastalığa neden olan HPV ile enfeksiyonu önleyen üç aşı ruhsatlandırılmıştır: Gar…, Gar… 9 ve Cer… Gar…. 9, 2016’dan beri Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan tek HPV aşısıdır.  

 

Hangi HPV tiplerininden aşı korur? 

Aşağıdaki dokuz HPV türüyle enfeksiyonu önler: 

Genital siğillerin %90’ına neden olan HPV tip 6 ve 11 (1) 

HPV tip 16 ve 18, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %70’ine ve diğer HPV’nin neden olduğu kanserlerin bazılarının daha da yüksek bir yüzdesine neden olan iki yüksek riskli HPV (2–4) 

HPV tipleri 31, 33, 45, 52 ve 58, rahim ağzı kanserlerinin ek %10 ila %20’sini oluşturan yüksek riskli HPV’ler 

Cer… tip 16 ve 18 ile enfeksiyonu önler ve Gar… tip 6, 11, 16 ve 18 ile enfeksiyonu önler. Her iki aşı da bazı ülkelerde halen kullanılmaktadır. 

 

Kimler HPV aşısı yaptırmalıdır? 

  

HPV aşısı rutin olarak 11 veya 12 yaşında önerilir; 9 yaşında aşıya başlanabilir. HPV aşısı 26 yaşına kadar tüm kişilere önerilir. 

 HPV aşısı, 45 yaşına kadar Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış olmasına rağmen, 27 ila 45 yaş arasındaki tüm yetişkinler için HPV aşısı önerilmemektedir.  

  

Kaç doz HPV aşısı gereklidir? 

  1. yaşından önce çocukların tam olarak korunmaları için sadece iki doza ihtiyacı vardır. 15 yaşında veya daha büyük ve bağışıklık sistemini zayıflatan belirli rahatsızlıkları olan kişilerin tam olarak korunmaları için üç doza ihtiyacı vardır.

  

HPV aşıları ne kadar etkilidir? 

 Klinik deneyler, HPV aşılarının, virüse ilk maruz kalmadan önce, yani bireyler cinsel aktiviteye katılmaya başlamadan önce verildiğinde hedefledikleri HPV türleriyle servikal enfeksiyonu önlemede oldukça etkili olduğunu göstermiştir. HPV aşılarının, anüs ve ağız bölgesi dahil olmak üzere HPV’nin enfekte ettiği diğer dokulardaki enfeksiyonları azalttığı da bulunmuştur. 

  

HPV’nin neden olduğu hücre değişiklikleri ve kanserlerin gelişmesi yıllar aldığından, aşıların bu sonuçların riskini de azalttığı ancak son zamanlarda doğrulanmıştır. Popülasyona dayalı çalışmalardan elde edilen denemeler ve gerçek dünya verileri, aşıların aşılanmış kadınlarda serviks, vajina ve vulva kanser öncüleri ve kanser riskini büyük ölçüde azalttığını göstermiştir. 

Erkeklerde yapılan bir klinik Gar… deneyi, kalıcı enfeksiyonun neden olduğu anal hücre değişikliklerini önleyebileceğini göstermiştir. Gar… 9’un onaylanmasını sağlayan denemeler, kansere neden olan yedi HPV tipinin tümünün neden olduğu servikal, vulvar ve vajinal enfeksiyonların ve kanser öncülerinin önlenmesinde neredeyse %100 etkili olduğunu bulmuştur. 

https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php