Üretral Darlık

Üretral darlık, idrar yolu daralması

Üretral darlık, üretra (idrar yolu – penis ve prostat içerisinde yer alan kısım)  infeksiyon, yaralanma veya hasardan kaynaklan daralmayı ifade eder.

Üretra darlığı belirtileri

Üretral darlık, azalmış idrar akımı, çok yavaş bir idrar akışına neden olabilir veya mesanenizi tamamen boşaltmanızı zorlaştırabilir. İdrar yaparken zorluk, ıkınma veya ağrı ile idrar yapma sık görülür. Tuvalete gittikten hemen sonra tekrar idrara çıkmanız gerektiğini veya sık veya acil idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durum ayrıca ağrıya, kanamaya ve idrar yapma korkusuna neden olabilir.

İdrar yolu tıkanıklığı nasıl geçer

Üretra darlığı tanısı, ayrıntılı bir tıbbi öykünün ardından fizik muayene ve ayrıca bazı endoskopik ve/veya radyolojik incelemeler ile konulabilir.

Tanı için en sık kullanılan yöntemlerden biri endoskopik incelemelerdir. Hekim, lokal anestezi içeren kayganlaştırıcı jel eşliğinde ucunda kameralı bir tüp veya tüpü penisin ucundan üretraya doğru ilerletir, üretranın içini mesaneye kadar inceler, darlık ve darlık tespit eder. neden olan faktörler. Bu işleme sistoskopi denir.

En sık kullanılan radyolojik inceleme, temel olarak röntgen altında tespit edilebilen bir ilacın üretradan geçirilmesi prensibine dayanan üretrogram tekniğidir. İlacın geçişi sırasında üretranın hangi kısmında ne kadar darlık olduğu ve üretranın anatomik şekli belirlenebilir.

Tedavi Yöntemleri

Üretral stenoz nedeniyle mesanede kalan idrardan kaynaklanabilecek acil durumlarda, idrar sondası üzerine bir kateter yerleştirilerek veya mesanenin deriye projeksiyonu (suprapubik kateter) ile mesane boşaltılır, acil durum rahatlatılır ve hasta rahatlar.

Üretra darlığının varlığı ortaya çıktıktan sonra bu durumu ortadan kaldırmak için cerrahi işlemler uygulanabilir

Cerrahi işlemlerde en sık uygulanan yöntemlerden biri de üretrotomi adı verilen üretranın büyütülmesidir. Uygun hastalarda bu yöntem lazerle veya darlık olan kısım mekanik olarak büyütülerek yapılır.

Üretrotomiye uygun olmayan veya üretrotomi ile başarılı olamayan hastalarda üretroplasti adı verilen açık ameliyatla darlık nedeni ortadan kaldırılır ve üretra büyütülür. Bazı durumlarda üretrayı onarmak için çevre dokular kullanılabilir.

https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php

Önemli Bilgilendirme


"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” www.tuncaytas.com.tr " erkek sağlığı konularında medikal yayınlar ve akademik bildiriler doğrultusunda güncellenen sağlık sitesidir. Üroloji Avrupa ve Amerika Kılavuzu esas alınarak düzenlenmiş tıp metinlerinin hastanın anlayabileceği şekilde sunumu amaçlanmıştır.
Dünyanın sayılı kliniklerinde verilen tedavi seçeneklerini yazar doktorlarımız tarafından öğrenebilir onlardan randevu alabilirsiniz. Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.