Hipogonadizm

Hipogonadizm nedir?

Hipogonadizm, serum testosteron düzeylerinde biyokimyasal ve fizyolojik olarak testis hacminde azalmaya verilen isimdir. Birincil veya ikincil nedenlere bağlı olabilir. Primer hipogonadizmin nedenleri, FSH ön hipofiz bezinden salgılandığında düşük testosteron seviyeleridir, LH normal veya yüksektir. Bunun bir örneği Klinefelter sendromudur. Sekonder hipogonadizm ise düşük serum testosteron seviyeleri ve düşük FSH ve LH seviyelerinden kaynaklanır. Bu duruma bir örnek hipogonadotropik hipogonadizmdir. Böylece hipogonadizm nedir sorusunu kısaca açıklamış olduk.

Erkeklerde hipogonadizm neden oluşur?

Erkeklerde hipogonadizm, düşük testosteron seviyelerini gösterir. Testosteron testislerde üretilir ve sesin kalınlaşması, yüz ve vücut kıllarının gelişmesi, penis ve testislerin büyümesi gibi erkek özelliklerinin oluşması için önemlidir. Testisleri, hipotalamusu veya hipofiz bezini etkileyen koşullar nedeniyle testosteron seviyelerinde bir düşüş meydana gelebilir. Hipogonadizm her yaşta ortaya çıkabilir ve hastalığın başlama zamanına bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Erkek hipogonadizmi iki gruba ayrılabilir;

Klasik hipogonadizm, düşük testosteron seviyelerinin belirli bir tıbbi durumdan kaynaklanmasıdır. Klinefelter sendromu, Kallmann sendromu veya hipofiz tümörleri bu duruma örnektir.

İki tip klasik erkek hipogonadizmi vardır.

  • Birincil veya birincil hipogonadizm; Testisleri etkileyen koşullar düşük testosteron seviyelerine neden olduğunda ortaya çıkar. Primer hipogonadizm ayrıca hipergonadotropik hipogonadizm olarak da adlandırılır. Hipofiz bezi çok fazla lüteinizan hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) üretir ve testisleri daha fazla testosteron üretmesi için uyarır. Ancak testislerde bir problem olduğu için artan gonadotropin seviyelerine cevap verilemez ve çok az testosteron üretilir. Primer hipogonadizmi olan bazı hastalarda testosteron seviyeleri normal aralıkta olabilir. Ancak artan LH ve FSH hormonları, hipofiz bezinin bir eksikliği gidermeye çalıştığını ve tedavi gerekebileceğini gösterir. Testislere uygulanan kabakulak, kemoterapi veya radyoterapi gibi iltihaplanmalar, testisin skrotuma inmemesi, genetik hastalıklar (Klinefelter Sendromu) ve bazı otoimmün hastalık türleri primer hipogonadizme neden olabilir.
  • İkincil veya ikincil hipogonadizm, hipofiz bezinin işlevini etkileyen koşullardan kaynaklanır. Düşük LH ve FSH seviyeleri nedeniyle hipogonadotropik hipogonadizm olarak da bilinir ve testosteron üretiminin azalmasına neden olur. Hipofiz tümörleri ve tedavisi, izole hipogonadotropik hipogonadizm, anabolik steroid kullanımı, Prader-Willi sendromu gibi durumlar sekonder hipogonadizme yol açabilir.
  • Geç başlangıçlı hipogonadizm; Testosteron seviyelerindeki düşüş, yaşlanma veya obezite, diyabet gibi yaşa bağlı hastalıklar nedeniyle oluşur. 40 yaş üstü erkeklerde görülme sıklığı yaklaşık %2’dir.

Hipogonadizm belirtileri nelerdir?

Erkeklerde yaygın hipogonadizm belirtileri şunlardır:

  • Testis gelişiminin olmaması ve penisin büyümesi
  • Gecikmiş kemik yaşı
  • Yetersiz ereksiyon, libido kaybı ve düşük cinsel performans
  • Sürekli yorgunluk
  • Motivasyon ve konsantrasyon kaybı
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Artan vücut yağı
  • Meme dokusunun büyümesi
  • Azalmış kas kütlesi ve fiziksel güç
  • Ciltte kırışık görünüm
  • Aşırı terleme

Hipogonadizm için tedavi yöntemleri nelerdir?

Erkeklerde testosteron düzeylerini artırmak için testosteron takviyeleri verilmelidir. Hastada prostat kanseri varsa testosteron verilmemelidir. Bunun nedeni, tümörün daha hızlı büyümesi muhtemeldir. Testosteron tedavisine başlamadan önce, 50 yaşın üzerindeki erkekler, prostata özgü antijen adı verilen prostat tarafından üretilen bir hormonu ölçmek için kan testi yaptırmalıdır.

Hipogonadizm, hipofiz bezindeki bir tümörden kaynaklanıyorsa; Tümörü küçültmek veya çıkarmak için radyasyon, ilaç veya ameliyat gerekebilir.

https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php

Önemli Bilgilendirme


"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” www.tuncaytas.com.tr " erkek sağlığı konularında medikal yayınlar ve akademik bildiriler doğrultusunda güncellenen sağlık sitesidir. Üroloji Avrupa ve Amerika Kılavuzu esas alınarak düzenlenmiş tıp metinlerinin hastanın anlayabileceği şekilde sunumu amaçlanmıştır.
Dünyanın sayılı kliniklerinde verilen tedavi seçeneklerini yazar doktorlarımız tarafından öğrenebilir onlardan randevu alabilirsiniz. Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.