Erkek İnkontinansı

Erkek İnkontinansı

Erkeklerde idrar kaçırma (Erkek İnkontinansı), idrar yanlışlıkla sızdırıldığında meydana gelir. 60 yaş üstü erkeklerin %5 ila %15’inde görülür. Üriner sorunların nedenini anlamak genellikle size ve doktorunuza idrar kaçağını azaltmak için en iyi tedavi seçeneklerini bulmanıza yardımcı olabilir.

Erkeklerde İdrar Kaçırmanın Yaygın Nedenleri

Prostat sorunları – Prostat sorunları, özellikle erkekler yaşlandıkça idrar kaçırma sorunlarına neden olabilir. Prostat büyürse, idrar akışını etkileyebilir ve zayıf akıma, sık idrara çıkma veya sızıntıya neden olabilir. Stres inkontinansı, kanseri tedavi etmek için prostat cerrahi olarak çıkarıldığında yaygındır. Bu durumda kişi öksürme veya hapşırma gibi olağan durumlarda idrar kaçırabilir.

Sinir hasarına neden olan durumlar – Sinirlere zarar veren herhangi bir durum, mesaneyi kontrol etmek için kaslar ve sinirlerin birlikte çalışması gerektiğinden idrar sorunlarına neden olabilir. Bu koşullardan bazıları Parkinson, felç, diyabet veya multipl sklerozdur. Omurganın yaralanması da idrar kaçırmaya neden olabilir.

İçme Alışkanlıkları – Bazı içecek türleri üriner sistem üzerinde baskı oluşturabilir. İçtiğiniz alkol, kafein veya gazlı içeceklerin miktarını sınırlamak, mesane sızıntısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Fazla kilolu olmak – Fazla kilolar mesane işlevine yardımcı olan kasları zayıflattığı için aşırı kilo erkeklerde idrar kaçırmaya neden olabilir veya bu durumu kötüleştirebilir.

Erkek İnkontinans Tedavisi

Erkek üriner inkontinans semptomlarını hafifletmek için davranışsal tedaviler, ilaçlar ve cerrahi gibi birçok tedavi yöntemi kullanılabilir. Ancak bunun için mutlaka uzman bir doktor tarafından gerekli testler yapılmalı ve ardından tedavi planlamasına geçilmelidir.

Erkeklerde en sık görülen inkontinans türleri

İnkontinansın pek çok farklı türü olmasına rağmen, erkeklerde en yaygın olanı urge inkontinans ve damlamadır (aynı zamanda işeme sonrası sızıntı ve idrar kaçırma olarak da bilinir). Bunların bir arada yaşaması nadir değildir. Diğer üriner inkontinans türleri, taşma inkontinansı (mesane dolduğunda istemsiz sızıntı, genellikle prostat problemlerinin neden olduğu) ve stres inkontinansıdır. Ne tür bir inkontinans yaşadığınızı öğrenmenin en iyi yolu doktorunuza danışmaktır. Doktorunuz doğru tedaviyi bulmanıza ve inkontinansın başka sorunlardan kaynaklanan bir yan etki olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

İdrar Kaçırma Dürtüsü

İdrar kaçırma, yoğun idrara çıkma ihtiyacının eşlik ettiği istemsiz sızıntıdır. Erkeklerde idrar kaçırmaya neden olabilecek bazı şeyler vardır. Bunun başlıca sebeplerinden biri sfinkterdeki istemli kaslar olan detrüsör kaslarının yani sfinkter kaslarının aşırı aktif olması ve istemsiz kasılmalara neden olmasıdır. Bu, beyne sinir mesajları göndererek, istemediğiniz zaman idrara çıkmanız gerektiğini hissetmenizi sağlar. Bazı erkeklerde enfeksiyon veya böbrek taşlarından dolayı mesane tahrişi olabilir. Ayrıca sinir veya beyin ile ilgili bir hastalığın (inme, Parkinson hastalığı veya multipl skleroz) bir komplikasyonu olarak da gelişebilir.

Stres İnkontinansı

Stres inkontinansı, iş veya efor (öksürme, gülme veya hapşırma gibi) nedeniyle mesanenin istem dışı sızmasını ifade eder. Mesaneyi destekleyen sfinkter veya pelvik taban kasları ve bağları idrarı tutamayacak kadar zayıftır. Bu tip üriner inkontinans esas olarak kadınlarda görülür, ancak erkeklerin yaklaşık %1’inde prostat ameliyatından sonra da bu durum gelişebilir.

https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php

Önemli Bilgilendirme


"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” www.tuncaytas.com.tr " erkek sağlığı konularında medikal yayınlar ve akademik bildiriler doğrultusunda güncellenen sağlık sitesidir. Üroloji Avrupa ve Amerika Kılavuzu esas alınarak düzenlenmiş tıp metinlerinin hastanın anlayabileceği şekilde sunumu amaçlanmıştır.
Dünyanın sayılı kliniklerinde verilen tedavi seçeneklerini yazar doktorlarımız tarafından öğrenebilir onlardan randevu alabilirsiniz. Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.