IVF (Tüp Bebek)

ivf

IVF (Tüp Bebek)

Bazen erkek kısırlığı için tüp bebek en iyi tedavi seçeneğidir.

Semen analizi anormal olduğunda ve bir erkek faktörü belirlediğinde, sebebi aramak önemlidir. Düşük sperm sayısı, bir enfeksiyondan veya erkek anatomisindeki anormallikten kaynaklanan hormonlarla ilgili görünüyorsa, temel tedaviler kullanılabilir. Bunlar işe yaramazsa veya daha ciddi bir erkek kısırlığı vakasıysa tüp bebek (IVF) genellikle tercih edilen

“IVF” in Vitro Fertilization anlamına gelir. Müdahalenin doğrudan bir sonucu olarak hamileliği sağlamak için tasarlanmış teknik bir prosedürü ifade eder.

Özetle kadınların yumurtalıkları, yumurtaların olgunlaşması için yaklaşık 7-10 gün boyunca ilaç kombinasyonu ile uyarılır ve daha sonra genel anestezi ve ultrason eşliğinde ince bir iğne ile yumurtalık foliküllerinden yumurta aspire edilir. Alınan bu yumurtalar laboratuvarda döllenmek üzere (“in vitro”) işlenir ve ardından bir veya daha fazla embriyo(lar) anne rahmine transfer edilir.

Erkek kısırlığı için ne zaman tüp bebek öneriyoruz?

Bir semen analizi çok düşük bir normal sperm konsantrasyonu ortaya çıkarırsa, Dr. TAŞ genellikle erkek kısırlığı için IVF önerecektir. Bunun nedeni, başarı şansının zamanlı ilişki veya IUI’den çok daha iyi olmasıdır.

Tüp bebek, tıkalı bir tüp ile birlikte düşük sperm sayısı, yumurtlama güçlüğü veya kadının ileri yaşı gibi birden fazla doğurganlık faktörü olduğunda da iyi bir seçenektir. Tüp bebek, yumurtanın döllenme şansını artırarak bu durumlarda çiftler için en etkili tedavi olabilir.

Bunun nedeni aşağıdaki gibidir:

  • Zayıf motiliteye sahip spermler, IVF yoluyla yumurtaları döllemek için hala kullanılabilir. Sperm ve yumurtayı bir petri kabına çok yakın bir yere yerleştirerek, zayıf hareketli spermin yumurtaya ulaşmak için uzağa gitmesi gerekmez ve döllenme laboratuarda kontrol edilir.
  • Düşük sperm sayıları IVF yoluyla hala döllenme sağlayabilir

Yumurta ve sperm laboratuarda buluştuğu için spermin dişi üreme sisteminde “kaybolma” şansı yoktur. Normalde, sperm yumurtaya ulaşmak için belirli bir yol boyunca hareket eder, ancak çoğu yolculuk sırasında düşer. Yumurtaya ulaşabilecek yeterli sperm yoksa, döllenme asla gerçekleşmez.

  • Ağır erkek faktörü için intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ile IVF yapılacaktır.
  • ICSI, tek bir spermin dikkatlice seçilmesini ve bu spermin doğrudan yumurtaya enjekte edilmesini içerir, bu da döllenme şansını artırır. ICSI, aynı zamanda TESE (testiküler sperm ekstraksiyonu) olarak da bilinen testis biyopsisi yapılarak sperm alındığında veya donmuş bir sperm örneği kullanıldığında da gerçekleştirilir.

IVF için sperm toplama

Yumurta toplama günü İstanbul Androloji Merkezi’nde mastürbasyon yoluyla yerinde sperm örneği alınır. Bazı durumlarda, sperm sayısı aşırı düşük olan erkeklerin, laboratuvarın yumurtaları döllemek için yumurta toplama gününde yeterli sağlıklı sperme sahip olduğundan emin olmak için IVF için bir yedek olarak bir numuneyi önceden dondurması gerekebilir.

Tüp bebek döngüsünde, embriyoloğumuz sperm örneğini en güçlü, en hareketli spermi ayırmak için yıkayarak hazırlar. Bu işlem, yumurtaya maruz kalacak hareketli sperm miktarını arttırır. Tüp bebek ayrıca spermin doğrudan yumurta ile temas edecek şekilde yerleştirilmesine izin verir. Bu adımların her ikisi de döllenmenin gerçekleşme şansını artırmaya yardımcı olur.

Tüp bebek (IVF)

IVF, bir dizi doğurganlık problemini tedavi etmek için kullanılan bir Yardımcı Üreme Teknolojisi (ART) prosedürüdür. Tüp bebek tedavisinde döllenme süreci kadın bedeninin dışında gerçekleşir. Bir kadının yumurtaları, yumurta toplama prosedürü ile yumurtalıklarından alınır ve bir laboratuvar petri kabında sperm ile döllenir. Döllendikten sonra embriyo kadının rahmine yerleştirilir.

Karın Yumurtası Toplama Nedir?

CRGH, daha yaygın transvajinal yönteme ek olarak transabdominal yumurta alımı sunabilmektedir.

Karın yolu, hastanın yumurtalıklarına ulaşmanın zor olduğu durumlarda kullanılır. Transvajinal yolu uygunsuz veya istenmeyen kılan kültürel veya dini faktörlerin olduğu durumlarda da yapılabilir.

Transabdominal yumurta alımı derin sedasyon altında yapılır. Doktor, sürekli ultrason eşliğinde karın içinden bir iğne kullanarak yumurtalığa ulaşır.

Tüp bebek tedavisi nasıl çalışır?

Tüp bebek tedavisinde kadın partnere yumurtalıklardaki foliküllerde bulunan çoklu yumurta üretimini uyarmak için doğurganlık ilaçları verilir. İlerleme ultrason ve kan testleri kullanılarak izlenir.

Önde gelen folikül 17-22 mm’ye ulaştığında yumurta toplama için son hazırlık yapılır. Bu, yumurta toplamadan yaklaşık 37 saat önce verilen insan koryonik gonadotropin (hCG) veya gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti (GnRHa) veya ikili tetikleyicinin (hCG ve GnRHa) hormon enjeksiyonunu içerir. hCG ve/veya GnRHa enjeksiyonu yumurtaları olgunlaşmaya teşvik eder.

Yumurta Toplama işlemi nedir?

Yumurta toplama işlemi genellikle sedasyon altında yapılır. Folikülleri bulmak ve içeriklerini aspire etmek (boşaltmak) için ultrason kılavuzluğunda bir vajinal prob kullanılır. Yumurtalar daha sonra embriyoloji laboratuvarımızda kültüre alınır. İşleme kadar toplanacak yumurta sayısını belirlemek zordur. Nadir durumlarda yumurta toplanmaz.

Yumurtalar içinde sperm bulunan bir petri kabına konur, döllenmeye bırakılır ve embriyoloji ekibi tarafından yakın gözlem altında gelişir.

Embriyo Transferi

Embriyolar geliştikten sonra, embriyolog, embriyo transfer prosedürü sırasında rahme geri transfer edilmek üzere birini seçecektir. Ağrısız ve hızlı bir işlemdir. Embriyo(lar) ince bir katetere yüklenir ve bu, rahme yerleştirilir ve embriyo(lar) dışarı atılır. Embriyo transferinden sonra hasta normal aktivitelerine devam edebilir.

Embriyo transferinden iki hafta sonra gebelik testi yapılmalı ve sonucu CRGH’ye bildirilmelidir.

Embriyoların gelişmesi ne kadar sürer?

Sperm yumurta ile karıştırıldıktan sonraki gün embriyologlar döllenme belirtileri ararlar. Ertesi gün embriyonun bölünüp bölünmediğini kontrol edecekler. Daha sonra embriyoların gelişmesi ve laboratuvarda 5. veya 6. güne kadar izlenmesine izin verilir. 5. veya 6. güne kadar embriyoların yaklaşık %40-50’si blastosist aşamasına ulaşmalıdır. CRGH’de blastosist embriyo transferi gerçekleştiriyoruz. Hiçbir embriyonun blastosist aşamasına gelmeme riski vardır.

Embriyologlar embriyoları çok dikkatli bir şekilde izler ve derecelendirir. Vakaların çoğunda, eğer embriyolar iyi geliştiyse, ikiz riskini azaltmak için tek bir embriyonun transfer edilmesini öneriyoruz. Blastosist transferi yapılacaksa, 38 yaş altı hastalarda normalde sadece bir embriyo transfer edeceğiz.

Transfer edilmeyen embriyolara ne olur?

Transfer edilmeyen tüm kaliteli embriyolar dondurulacaktır. CRGH, donmuş embriyo transferleri için çok yüksek bir gebelik oranına sahiptir. Bu, tüm IVF prosedürünü tekrar geçirmek zorunda kalmadan sonraki bir döngüde hamile kalma şansı verir.

ivf

ERKEK FAKTÖRÜ

Azospermi için tıbbi tedaviler nelerdir?

Obstrüktif azospermi, spermin akmasına izin vermeyen tüpleri veya kanalları yeniden bağlayarak veya yeniden yapılandırarak tedavi edilebilir. Bu, ameliyat veya diğer prosedürler anlamına gelebilir. Hormonal tedaviler ve ilaçlar, altta yatan neden düşük hormon üretimi ise de yardımcı olabilir.

Obstrüktif olmayan azospermi tıbbi tedaviye yanıt verebilir veya vermeyebilir. Ancak bazı iyi haberler var: Tüp bebek veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yoluyla biyolojik bir çocukla hamilelik elde edebilirsiniz.

Nasıl? Doktorunuz küçük bir iğne kullanarak testislerden sperm alabilir. Bu geri alma biyopsi sırasında da yapılabilir. Bu prosedür, testislerinizde sadece birkaç sperminiz olsa bile işe yarayabilir.

Bu yolu seçerseniz, temel nedeni ve biyolojik çocukları nasıl etkileyebileceğini anlamak için genetik danışmanlık almanız önemlidir.

Azospermi nasıl tedavi edilir?

Azosperminin tedavisi nedene bağlıdır. Genetik testler ve danışmanlık, genellikle azospermiyi anlamanın ve tedavi etmenin önemli bir parçasıdır. Tedavi yaklaşımları şunları içerir:

  • Azosperminizin nedeni bir tıkanıklık ise, ameliyat tüplerin blokajını kaldırabilir veya anormal veya hiç gelişmemiş tüpleri yeniden yapılandırabilir ve bağlayabilir.
  • Düşük hormon üretimi ana nedense, size hormon tedavisi verilebilir. Hormonlar arasında folikül uyarıcı hormon (FSH), insan koryonik gonadotropin (HCG), klomifen, anastrozol ve letrozol bulunur.
  • Zayıf sperm üretiminin nedeni varikosel ise, sorunlu damarlar cerrahi bir prosedürle bağlanarak çevredeki yapılar korunabilir.
  • Bazı erkeklerde kapsamlı biyopsi ile sperm doğrudan testisten alınabilir.

Canlı sperm varsa, tüp bebek veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (bir spermin bir yumurtaya enjeksiyonu) gibi yardımcı gebelik prosedürleri için testislerden, epididimden veya vas deferenslerden alınabilirler. Azosperminin nedeninin çocuklara geçebilecek bir şey olduğu düşünülüyorsa, sağlık uzmanınız yardımcı döllenme prosedürleri düşünülmeden önce sperminizin genetik analizini önerebilir.

Danışmanlarımız, erkek kısırlığına özel ilgi duyan deneyimli mikrocerrahilere sahiptir. Becerileri ve gelişmiş teknikleri, azospermisi olan erkeklere kendi çocuklarına baba olma şansını en iyi şekilde sunar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php

Önemli Bilgilendirme


"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” www.tuncaytas.com.tr " erkek sağlığı konularında medikal yayınlar ve akademik bildiriler doğrultusunda güncellenen sağlık sitesidir. Üroloji Avrupa ve Amerika Kılavuzu esas alınarak düzenlenmiş tıp metinlerinin hastanın anlayabileceği şekilde sunumu amaçlanmıştır.
Dünyanın sayılı kliniklerinde verilen tedavi seçeneklerini yazar doktorlarımız tarafından öğrenebilir onlardan randevu alabilirsiniz. Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.