Robotik / Laparoskopik Mesane Kanseri Ameliyatı

Robotik / Laparoskopik Mesane Kanseri Ameliyatı

Kasa invaziv mesane kanseri robotik cerrahi
Kasa invaziv mesane kanserli hastalarda intrakorporeal ileal kanallı robot yardımlı laparoskopik sistektomi sinir koruyucu olmayan, sinir koruyucu veya kısmen sinir koruyucu bir şekilde yapılabilir. Üreteroileal anastamoz için Wallace tekniği kullanılarak üriner diversiyonun total intrakorporeal olarak yapılmasına özel önem vermekteyiz

Mesane Kanseri Evreleri Nelerdir?

Mesane kanserinin tespit edilmesi için uzman kontrolünde tanı işlemlerinin yapılması gerekir. Yapılan tanı sayesinde mesane kanserinin hangi evrede olduğu tespit edilebilir. Böylelikle tedavi yönteminin belirlenmesi daha kolay olur. Bu kanserin evrelerinin belirlenmesi içinse TNM sınıflandırmasından yararlanılır.
TNM sınıflandırması mesanede bulunan tümörün boyutu, tümörün yayılma durumu, metastaz durumu ve mesane içindeki lenflere zarar verip vermediği detayları etkili olur. T kanserin mesane içerisine yayılma durumunu T1, T2, T3 ve T4 derecesine ile N ise kanserin lenf nodlarına ulaşma durumunu N1, N2 ve N3 derecesi ile ifade eder. M ise kanserin diğer organlara yayılma durumunu M1 ve M0 olarak derecelendirir.
TNM sınıflandırması neticesinde mesane kanserinde görülen evreler 5 gruba ayrılır. Bu evreler ise şunlardır;
Evre 0:
Bu evrede kanser sadece mesane içerisindedir. Bu nedenle bu evredeki mesane kanserine yüzeysel mesane kanseri ismi de verilir.
Evre 1:
Kanser bu evrede de mesane içerisindedir ancak Evre 0’dan farkı daha derinlerde yer alıyor olmasıdır. Kaslar ve diğer organlara yayılımın olmaması bu evrenin de yüzeysel mesane kanseri kabul edilmesine neden olur.
Evre 2:
Bu evrede tümör mesanenin duvarı ve kaslarında yayılmış haldedir. Ancak diğer organlara sıçrama yoktur.
Evre 3:
Evre 3’te ise tümörlerin mesane çevresinde yer alan dokulara kadar yayıldığı görülür. Ancak yayılım henüz organlara ilerlememiştir.
Evre 4:
Sonuncu evrede ise kanser mesaneye ek olarak karın ve pelvis bölümünde yayılmıştır. Metastazın görüldüğü bu evrede yayılımın akciğer ve karaciğere kadar ulaşması da mümkündür.
Bu evrelerin belirlenebilmesi için fiziksel muayene, görüntüleme testi ve biyopsi gibi işlemler yapılır.

Robotik / Laparoskopik Mesane Kanseri Cerrahisi

Mesane kanseri, en sık görülen tümörlerdendir. Dünya Kanser İstatistikleri Raporuna göre mesane kanseri tümör sıralamasında 8. sıradadır. Hastaların yaklaşık %20-30’u yayılmış invaziv mesane kanserine sahiptir. Bu hastalar için radikal sistektomi artı pelvik lenf nodu diseksiyonu standart tedavidir. Açık radikal sistektomi, klinik pratikte halen en sık kullanılan sistektomi yaklaşımıdır. Bununla birlikte, cerrahi prosedürün komplikasyonu, yüksek bir perioperatif komplikasyon oranına ve önemli mortaliteye sahiptir. Geçtiğimiz on yıllarda, laparoskopik aletlerin ve teknolojinin gelişimi ile laparoskopi ve robot yeni bir tedavi seçeneği haline getirdi. 

Robot yardımlı ve açık radikal sistektominin kullanımı, metastatik olmayan mesane kanserli hastalarda en iyi seçenektir. 

Mesane kanseri çıkarma ve rekonstrüksiyonu gerçekleştirmek için kullanılan robot yardımlı cerrahi, hastaların çok daha hızlı iyileşmesini ve hastanede kalışı önemli ölçüde (%20) daha az zaman harcamasını sağlar, UCLH, UCL ve University of the University tarafından yürütülen türünün ilk örneği bir klinik deneyi sonuçlandırıyor. Sheffield ve Üroloji Vakfı ve Champniss Vakfı tarafından finanse edildi. 

Robotik cerrahi sonrası hastaların yeniden hastaneye yatmasını yarı yarıya (%52) azaltmaktadır. 

Kan pıhtılarının (derin) yol açtığı komplikayonlar da dört kat (%77) azalma olmaktadır.  Giyilebilir bir akıllı sensörde takip edilen hastalar günlük değerlendirildiğinde fiziksel aktivitelerinin açık cerrahiye göre arttığı ve yaşam kalitesinin çok daha iyi olduğu bildirilmiştir. 

Robotik yardımlı radikal sistektomi, tüm mesane ve lenf bezlerinin tamamen çıkarılmasıdır. Çıkarılan yeni mesaneyi yerine bağırsaktan yeni mesane yapma yoluna gideriz. 

Robotik mesane ameliyatı iyileşme süresi 

Robot yardımlı radikal sistektomi veya geleneksel açık yaklaşıma sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın, iyileşmeleri için üç ila altı ay arasında bir süreye ihtiyacı vardır. 

Robotik Yardımın Avantajları 

  • Daha düşük komplikasyon riski
  • Daha kısa hastanede kalış süresi
  • Daha az kan kaybı ve daha az transfüzyon
  • Daha hızlı kurtarma
  • Daha az ağrı ve yara izi
  • Normal diyete daha hızlı dönüş
  • Bağırsak fonksiyonunun daha hızlı iyileşmesi

Robot Yardımlı Cerrahide Ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonlar: 

  • Anestezi reaksiyonları
  • Karın organlarında yaralanma
  • Kanama

Ameliyattan sonra oluşabilecek komplikasyonlar: 

  • Akciğer enfeksiyonu (zatürre)
  • Kanama
  • Bacaklarda ve akciğerlerde kan pıhtıları
  • Yara enfeksiyonu

Ortalama Hastane Kalış Süresi Nedir? 

Ortalama kalış süresi 5 ila 7 gündür. Ancak bazı komplikasyonlar olduğunda hastalar daha uzun süre yatabilir. 

Robotik mesane ameliyatı kaç saat sürer? 

Mesanenin alınması büyük bir ameliyattır. Bu ameliyat, önceki cerrahi geçmişinize veya belki diğer intrauterin geçmişinize bağlı olarak dört ila altı saat arasında sürebilir. 

Mesane kanseri olan bir kişi ne kadar yaşar? 

Mesane kanseri 1. evre yaşam süresi 

100 kişiden yaklaşık 80’i (yaklaşık %80’i) teşhis konulduktan sonra 5 yıl veya daha uzun süre yaşar. 

Mesane kanseri evre 2 yaşam süresi 

100 kişiden yaklaşık 45’i (yaklaşık %45’i) tanıdan sonra 5 yıl veya daha uzun süre yaşar. 

Mesane kanseri evre 3 yaşam süresi 

Evre 3’te Mesanenin dışına prostat, rahim veya vajinaya yayılmış olabilir. 100 kişiden yaklaşık 40’ı (yaklaşık %40’ı) kanser teşhisi konduktan sonra 5 yıl veya daha uzun süre hayatta kalır. 

Mesane kanseri evre 4 yaşam süresi 

Evre 4 mesane kanseri yaşama oranı yaşla değişsede ortalama 100 kişiden 10’u (yaklaşık %10) kanser teşhisi konduktan sonra 5 yıl veya daha uzun süre hayatta kalacaktır. 

Evre 4, kanserin karın veya pelvis duvarına, lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir. Mesane kanseri vücudun başka bir bölümüne yayılırsa, kemiklere, akciğerlere veya karaciğere gitme olasılığı yüksektir. 

Mesane çıkarılan, alınan hasta ne kadar yaşar?    

Evresine göre değişmektedir ancak toplam hasta popülasyonu için 2 yıllık hayatta kalma oranı 100 hastanın 80’i, 5 yıllık hayatta kalma oranı 100 hastanın 50’si ve 10 yıllık hayatta kalma oranı 100 hastanın 45’i şeklindedir. 

Mesane kanseri hangi organlara yayılır? 

Mesane tümörü rahim, vajina, prostat bezi ve/veya yakındaki kaslar gibi çevre organlara yayılmışsa buna lokal ileri hastalık denir. Mesane kanseri de sıklıkla pelvisteki lenf düğümlerine yayılır. 

Kanserli hücreler lenf sistemine ulaştıktan sonra vücudun hemen her yerine ulaşabilirler. Bununla birlikte, uzak organlardan en yaygın Akciğerler, Kemikler ve Karaciğere yayılır. 

Mesane kanseri 4. evre iyileşir mi? 

Evre 4 kanserlerden tamamen kurtulmak çok zordur. Hastaları sadece %90’nı  radyasyonlu veya radyasyonsuz kemoterapi veya sistektomi seçeneklerine ile yaşayabilir. Bitkisel destek ve fitoterapi adı altında ürünler ile tedavi edilmesi mümkün değildir. 

Mesanenin çıkarılmasından sonra kemoterapi

Bir tümör büyükse (>3 cm) veya tam olarak rezeke edilemediyse veya kanser lenf düğümlerine yayıldıysa (patolog tarafından belirlenir), mesanenin çıkarılmasından sonra kemoterapi bir seçenektir. Lenf bezlerine yayılmış kanser, sistemik hastalığı gösterir ve bazı durumlarda sistemik tedaviye (kemoterapi ile) ihtiyaç duyabilir.

Mesane tümörünün en sık bulgusu, idrarda ağrısız pıhtılı kanamadır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


https://tuncaytas.com.tr/wp-admin/nav-menus.php

Önemli Bilgilendirme


"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” www.tuncaytas.com.tr " erkek sağlığı konularında medikal yayınlar ve akademik bildiriler doğrultusunda güncellenen sağlık sitesidir. Üroloji Avrupa ve Amerika Kılavuzu esas alınarak düzenlenmiş tıp metinlerinin hastanın anlayabileceği şekilde sunumu amaçlanmıştır.
Dünyanın sayılı kliniklerinde verilen tedavi seçeneklerini yazar doktorlarımız tarafından öğrenebilir onlardan randevu alabilirsiniz. Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.